Britansko Ministarstvo zdravstva prelazi na Windows 10

Ministartstvo zdravstva Velike Britanije je objavilo kako će svi računari biti osvježeni na Widnows 10. Glavni razlog se navode puno bolje mogućnosti zaštite kao što je ugrađeni Windows Defender, a kao povod se smatra veliki WannaCry ransomware incident koji je uzrokovao ogromne štete i prekid u radu kritičnih sistema u zdravstvenim institucijama Velike Britanije.

 

Tipičan primjer poruke koju su zaraženi računari prikazivaliTipičan primjer poruke Ransomware. Kako se zaštititi na interenetu

 

Ministarstvo je prošle godine objavilo da je WannaCry napad rezultirao otkazivanjem preko 6900 zdravstvenih termina. Kaspersky i Microsoft su zaključili da su preko 98% svih WannaCry žrtava bili Windows 7 korisnici. Prelaskom na Windows 10 ministarstvo želi da osigura spriječavanje budućih napada pošto je Microsoft u WannaCry incidentu imao jako brz odgovor i korisnici Windows 10 su bili puno sigurniji zahvaljući ugrađenom Windows Defenderu i ažurnim softverom.  

Ministarstvo je koristilo britanski Sophos Antivirus, ali za sada nije sigurno hoće li Sophos i dalje koristiti uz Windows Defender. Sophos je bio na meti jakih kritika zbog načina na koji su reagovali na čitav napad.  

 

 

 

 

 

{GO_BACK}