Nove fiskalne kase i uređaji

Dana 1. januara 2021. donesen je novi zakon o Fiskalizaciji na teritoriji FBiH. Nakon nekoliko odgađanja primjene istog, novi uređaji su od 1. augusta dostupni te svi novi korisnici bi trebali kupovati nove uređaje. Korisnici koji imaju postojeće ispravne uređaje nisu dužni u ovom momentu da mijenjaju iste, po odluci Federalnog Ministarstva Finansija. Primjena zakona započinje 1. 9. 2021. 

 

Rokovi zamjene postojećih uređaja

 

Rok zamjene postojećih uređaja zavisit će od datuma kada je uređaj fiskalizovan. Po Pravilniku iz Službenih novina (broj 74, objavljen 17. 9. 2021) obavezna zamjena fiskalnih sistema bila je predviđena, ali je odlukom 103/21 od 22.12.2021. u Službenim novinama stavljena van snage, i postojeći uređaji koji su ispravni se ne moraju mijenjati ako su ispravni.

Korisnici koji uzimaju novi uređaj ili žele zamijeniti postojeći i dalje moraju kupiti uređaje koji su propisani novim zakonom.

Šta je to novo?

 

Nove fiskalne kase od 2021. u Federaciji Bosne i Hercegovine FBiH

 

Nova generacija uređaj imat će nekoliko unaprijeđenja koje se većine odnose na tehničke mogućnost, ali ne i na sam izgled. U novoj generaciji fiskalnih uređaja implementira se korištenje 3G ili 4G mreže, za razliku od postojećih fiskalnih uređaja koji isključivo koriste 2G mrežu, kriptovanje podataka (šifriranje s ciljem da podaci budu sigurni i nečitljivi trećim strankama u toku prenosa podataka) i dostavljanje svakog pojedinačnog fiskalnog računa na server Porezne uprave što postojeći fiskalni uređaji nisu u mogućnosti.

Uz to, uređaji će nakon 10 neprenesenih dnevnih izvještaja automatski prestati s radom te korisnik neće biti u mogućnosti printati račune, a njegov ovlašteni servis bit će dužan da otkloni smetnju i pošalje podatke na server kada će korisnik moći nastaviti s radom na uređaju. Također, Porezna Uprava će moći u svakom momentu moći isčitavati promet s uređaja bez ikakve korisničke akcije ili najave, a uređaji će korisniku dati signal da se isčitavanje prometa izvršava.

Novi modeli fiskalnih uređaja će omogućiti ispisivanje QR koda na fiskalnom računu putem kojeg svaki građanin može izvršiti provjeru ispravnosti i validnosti svog fiskalnog računa uz pomoć mobilne aplikacije i provjeriti da li je njegov račun dostavljen na server Porezne uprave Federacije BiH. Novi uređaji će također imati odvojen Ethernet port koji će moći biti spojen direktno na vaš router te tako puno brže slati podatke.

 

Koji modeli su dostupni?

 

Uvjereni u kvalitet domaćeg proizvođača Tring d.o.o. iz Gračanice, Intercomp je odlučio da prodaje i servisira uređaje iz ove kompanije. Trenutno su dostupne dvije verzije, a radi se o unaprijeđenim verzijama printera FP1-C i T202-C. Ubrzo očekujemo i nove modele ručnih kasa, od kojih će u ponudi biti unaprijeđena Tring ONE-C kasa, te novi modeli koji još nisu predstavljeni, a za koje smo uzbuđeni jer smo mišljenja da će odgovarati mnogih djelatnostima koji ne žele i ne moraju imati računar na prodajnom mjestu. Osim gore navedenih poboljšanja, korištenja 3G / 4G mreže, QR kodova, unutrašnji dijelovi uređaja su također poboljšani te se očekuje da će raditi brže, bolje i pouzdanije pošto su svi uređaji dobili i nove procesore te unaprijeđene komponente pohranjivanja podataka.

Također, možete pogledati i dodatne odgovore na razna pitanja i nedoumice vezano za fiskalizaciju, a tu je i odjeljak posebno posvećen novim kasama od 2021. Ako ne vidite odgovor na Vaše pitanje, obratite nam se na jedan od naših kontakata.

 

 

{GO_BACK}