Šta je Office 365 - Najčešća pitanja i odgovori

Šta je Office 365?  

"Office 365" odnosi se na pretplatničke tarife koje obuhvaćaju pristup aplikacijama sustava Office i drugim servisima za povećavanje produktivnosti koji se omogućuju putem interneta (servisima u oblaku). Tarife za Office 365 za firme obuhvaćaju servise kao što su web-konferencije putem Skypea za tvrtke i hostirana poslovna e-pošta sustava Exchange Online te dodatni prostor za pohranu na internetu na servisu OneDrive za tvrtke.

Brojne tarife za Office 365 obuhvaćaju i najnoviju verziju aplikacija sustava Office za računare, koju korisnici mogu instalirati na više računala i uređaja. Instalirane aplikacije obuhvaćaju Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher i Access (Publisher i Access dostupni su samo za PC-jeve). Možete ih instalirati na više uređaja, što obuhvaća PC-jeve, Macove, tablete i mobitele sa Android te iPad i iPhone. Kada imate aktivnu pretplatu na Office 365 uvijek imate potpuno ažurne verzije aplikacija. Sve se tarife za Office 365 plaćaju kao pretplata, i to mjesečno ili godišnje. 

 

Koji Office 365 paketi su dobri za naše tržište?

Mi preporučujemo ova tri paketa za BiH tržište: Business, Business Essential i Business Premium. Više o njima saznajte na linkovima. Ako vam samo treba email, onda odaberite Exchange Online.

 

Na koliko se uređaja može instalirati Office uz pretplatu Office 365 Business ili Business Premium?

Pretplatnici tarife Office 365 Business i Business Premium Office mogu instalirati na do 5 PC-jeva ili Macova, 5 tableta i 5 pametnih telefona. Hibridni uređaji sa sustavom Windows, npr. Microsoft Surface Pro, mogu se računati kao PC ili tablet.

 

Po čemu se razlikuju tarife pretplate na Office 365 i Office kao jednokratna kupnja?

U sklopu tarifa pretplate na Office 365 dobivate u potpunosti instalirane aplikacije: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher i Access (Publisher i Access dostupni su samo za PC). Office 365 možete instalirati na više uređaja, uključujući PC-jeve, Macove i tablete sa Android, telefone sa Android, uređaje iPad i iPhone. Osim toga, Office 365 obuhvaća servise kao što su prostor za pohranu na servisu OneDrive i minute poziva putem Skypea za kućne korisnike te naprednu sigurnost servisa Outlook.com. Uz aktivnu pretplatu na Office 365 uvijek imate najnoviju verziju aplikacija sustava Office

Jednokratno kupljen Office obuhvaća aplikacije kao što su Word, Excel i PowerPoint za korištenje na jednom PC-ju ili Macu. Aplikacije se ne ažuriraju automatski; da biste nabavili najnoviju verziju, morate ponovno kupiti Office kada nova verzija postane dostupna. Trenutne su verzije aplikacija sustava Office dostupne za jednokratnu kupnju Office 2016 za Windows i Mac. Jednokratno kupljen Office ne obuhvaća nijedan od servisa koji su dostupni u sklopu Office 365.

 

Je li za Office 365 potreban pristup internetu?

Pristup internetu potreban je za instalaciju i aktivaciju svih tarifa za Office 365 i upravljanje računom za pretplatu. Veza s internetom potrebna je i za pristup servisima Office 365 u oblaku, uključujući one za e-poštu, konferencije, upravljanje IT-jem i druge.

Mnoge tarife za Office 365 obuhvaćaju i Office za računare, naprimjer, Office 365 Business Premium. Jedna od prednosti korištenja verzija aplikacija sustava Office za računala jest to što možete raditi izvan mreže i biti sigurni da će se sav vaš rad automatski sinhronizirati prilikom sljedećeg povezivanja s internetom, a vaši će dokumenti uvijek biti ažurni. Vaša verzija Office za računare automatski se ažurira i nadograđuje kada se povežete s internetom, pa su vam u svakom trenutku na raspolaganju najnoviji alati za rad.  

 

Šta ako sam već vlasnik naziva domene?

Naziv svoje domene možete dodati u Office 365 te tako stvoriti adrese e-pošte utemeljene na domeni. 

 

Mogu li pretplatu otkazati u bilo kojem trenutku?

Pretplatu je moguće otkazati u bilo kojem trenutku. No, možda ćete morati platiti penale za prijevremeni raskid, ovisno o proizvodu i vrsti pretplate. Za pretplate s mjesečnom obavezom nema penala za otkazivanje ugovora. Za pretplate s godišnjom obavezom koje se plaćaju mjesečno mogu vam se u slučaju prijevremenog raskida naplatiti penali. Za pretplate s godišnjom obavezom koje se plaćaju unaprijed nije moguć povrat novca u slučaju otkazivanja prije isteka ugovora. 

 

Šta se događa s podacima ako otkažem pretplatu?

Vaši podaci pripadaju vama. Ako otkažete pretplatu na Office 365, možete preuzeti podatke, naprimjer e-poštu i dokumente s timskih web-mjesta, te ih spremiti na neko drugo mjesto. Svakako spremite podatke prije otkazivanja pretplate. Kada otkažete pretplatu, podaci pridruženi vašem računu za Office 365 još će 90 dana biti dostupni administratorima putem računa s ograničenim funkcijama.

 

Mogu li korisnici sa starijom verzijom sustava Office otvoriti dokumente koje stvorim pomoću sustava Office 365 ili Office 2016?

Aplikacije  Office 2007, Office za Mac 2008, Office 2010, Office za Mac 2011, Office 365, Office 2013 i Office 2016 mogu otvoriti dokumente bez dodatnih radnji. Korisnici starijih verzija sustava Office morat će preuzeti i instalirati paket za kompatibilnost.

 

Šta je Microsoftov račun i zašto je potreban za isprobavanje ili kupnju sustava Office?

Microsoftov račun kombinacija je adrese e-pošte i lozinke koja se koristi za prijavu na servise kao što su Hotmail, OneDrive, Windows Phone, Xbox LIVE i Outlook.com. Ako koristite bilo koji od tih servisa, već imate Microsoftov račun koji možete koristiti, a možete i stvoriti novi račun. U sklopu registracije za probnu verziju ili kupnje sustava Office od vas će se zatražiti prijava pomoću Microsoftova računa. Morate se prijaviti pomoću tog računa za instalaciju softvera sustava Office i upravljanje njime te za korištenje nekih pretplatničkih pogodnosti, uključujući prostor za pohranu na servisu OneDrive i minute poziva putem Skypea.

 

Da li je Office 365 dostupan na bosanskom jeziku?

Da, Office 365 podržava Bosanski jezik. Dostupan je i na standardnim Office aplikacijama za PC, kao i Online verziji. 

 

Šta je OneDrive?

OneDrive je servis za pohranu na mreži koji možete koristiti za pohranu dokumenata, bilješki, fotografija, muzike, videozapisa i drugih vrsta datoteka. Uz OneDrive svojim datotekama možete pristupiti s gotovo bilo kojeg uređaja i razmjenjivati ih s drugima. 

 

Bitni linkovi

Office 365

Microsoft licensiranje