Chrome će od verzije 68 označavati sve stranice bez HTTPS kao nesigurne

Ukoliko imate svoju web stranicu i primjetite da je Google Chrome počeo označavati kao nesigurnu, to znači da je vaša web stranica na http standardu. To će da se desi od verzije 68, što bi trebalo biti jako skoro. Iako danas većina web stranica koristi HTTPS standard, i dalje postoji ogroman broj stranica koji koriste obični HTTP protokol koji je podložan raznim vrstama napada, poput umetanja neželjenog sadržaja, oponašanja vaše domene i slično.

Mnogi su mišljenja kako im ne treba SSL certifikat i HTTPS standard, posebno kada se radi o običnim statičnim stranicama. Međutim, postoji nekoliko stvari koje napadači mogu da urade ukoliko niste na HTTPS-u, kao što su: Mijenjanje riječi na vašoj stranici, umetanje skripti i reklama, pa čak i korištenje vaše web stranice da napadnu drugu. HTTPS sve to sprječava, čuva integritet i enkriptuje sadržaj koji se odvija između vašeg posjetitelja i vas. Time čuvate i privatnost vaših posjetitelja i profesionalnost vaše stranice.  Ukratko, HTTPS je budućnost interneta, i što ste prije na njemu, to je bolje. 

Vlasnik sam stranice, šta moram učiniti? 

Kontaktirajte osobu koja vam održava stranicu i zahtjevajte da obezbjedi validan SSL certifikat i instalra ga na vašu stranicu. Nema više opravdanja da ne koristite SSL certifikat. Moguće ih je nabaviti i besplatno, njihova implementacija je prilično lagana (ukoliko koristite Microsoft Azure hosting, to zahtjeva nekoliko klikova) i prelaskom na https dobijate i mnogo više od sigurnosti - i sam Google pretraživat će vas rankirati bolje nego obične http stranice! 

Kao i obično mi smo na raspolaganju za sve konsultacije

 

 

 

{GO_BACK}